Sättpotatis

Följ Hedentorps 

Nu är sättorna här!Ett litet men naggande gott sortiment finns nu i butiken. Bland nyheterna finns Labella , en medeltidig rödskalig sort som är fastkokande och med ljusgul köttfärg. Blommar med vackra rödvioletta blommor.

Zoe är en tidig och spännande sort med både rödaktigt skal och köttfärg. Närbesläktigad bland annat med den mycket populära gourmetpotatisen Cherie.


Gourmetlådan med fyra goda potatissorter - perfekt för dig som vill prova något nytt. Innehåller följande sorter: Marine, Juliette, Cherie och Amandine.

ÅRETS POTATIS 2020 - CONNECT


Connect är en given favorit i fritidsodlarens trädgårdsland. En modern potatis med många goda odlingsegenskaper. Sorten är torktålig, ger stor skörd som håller att lagras in - en mycket miljövänlig potatis helt enkelt.

Connect har rundovala knölar med gult skal och ljusgul köttfärg. Sorten har mycket hög motståndskraft mot de vanligast förekommande växtsjukdomarna. Connect är högavkastande, torktålig och mycket lagringsduglig.

Älskade knöl - sättpotatis


BÄSTA TIPSEN FÖR EN LYCKAD POTATISODLING


  1. Genom att förgro potatisen förkortas tillväxttiden i jorden. Lägg potatisen ljust och svalt så får potatisen mörka och fina groddar. Det tar ca 4-5 veckor.

  2. När jorden håller minst +8 grader är det äntligen dags att plantera ut potatisen. Undvik att odla potais på samma odlingsställe/i samma jord år efter år. Helst ska det gå 4-5 år mellan odlingstillfällena.

    - Radavstånd 50-70 cm, längre avstånd minskar risken för bladmögel
    - Plantavstånd 17-30 cm, sena sorter kräver mer utrymme för att kunna utvecklas maximalt/för att ge stor skörd
    - Planteringsdjup 8-10 cm, kupa på mer jord efter hand för att undvika gröna potatisar

  3. Vatten behövs, speciellt vid knölsättningen. Var sparsam med näring då för mycket kväve ger mycket blast och blommor men lite potatis. Även kvalitet och smak påverkas negativt!

  4. Förutsatt att man förgrott så kan man börja skörda tidig potatis efter ca 8 veckor, sommarpotatis efter 10-12 veckor och höstpotatis minst 14 veckor.
TIPS!

Det går utmärkt att odla i hink, pallkragar eller i en säck med jord. Välj en mager jord och glöm inte att göra dräneringshål. Låt inte potatisen bli för varm då tillväxten hämmas. En potatis behöver ca 5 liter jord.

Anmälan nyhetsbrev
Vill du hålla dig uppdaterad, få information och erbjudande via våra nyhetsbrev?


Klicka då här och skriv upp dig på våra nyhetsbrev.

Hitta hit 


Kullavägen 95

262 54 Ängelholm


Vägbeskrivning

Kontakta oss


Telefon:  0431-122 32


E-post

tradgard@hedentorps.se

© 2019 Hedentorps Plantskola