Dahlia

Dahlia
- trädgårdens primadonna


Nu finns det ett noggrant handplockat sortiment av dahlior i butiken.  Det finns en dahlia för alla smaker och det bästa av allt är att alla kan odla denna skönhet oavsett om du har stor trädgård eller liten balkong. Det är en lättodlad knölväxt som kan bli en livslång kamrat om den trivs.


Vi rekommenderar förkultivering av dahliaknölarna så blommar dahlian tidigare samt står bättre emot den spanska skogssnigeln. Mars-april är en bra tid att väcka knölarna till liv.


När du fått hem din dahlia

Ta upp dahlian ur påsen. Duscha lätt på knölen om den känns torr. Lägg den om du vill i exempelvis lite jord. Förvara den sedan mörkt och svalt (frostfritt runt 5-8 grader) tills det är dags att förkultivera den.


Så förkultiverar du dahlia

  1. Om du vill odla i kruka, välj rejäla krukor, minst 20 liter, med välgödslad, porös blomjord och god dränering.
  2. Plantera knölen 10 centimeter under jordytan.
  3. Ställ krukan ljust och svalt.
  4. Flytta ut plantan när risken för frost är över. En fiberduk kan vara bra att täcka med om det kommer kalla nätter.
  5. Vattna mycket sparsamt tills gröna skott börjar växa upp ur jorden.
  6. Tänk på att höga sorter kan behöva stöd för regn och blåst. Tryck ner en bambupinne redan vid planteringen.
  7. Plantorna blir knubbigare och stadigare om de toppas när de är ca 20 cm höga. Klipp strax ovanför ett bladpar så förgrenar den sig där.


Utplantering

Plantera ut dahlian när risken för frost är över. Täck med en fiberduk om det kommer kalla nätter. Den går utmärkt att plantera både på friland och i kruka. Plantera i välgödslad jord och gödsla sedan ytterligare några gånger under säsongen. 


Bevattning

Vattna rikligt och regelbundet speciellt om dahlian är planterad i kruka. De gillar inte att torka ut. Om plantor i kruka fått torka ut upprepade gånger, finns stor risk för mjöldaggsangrepp. Mjöldagg trivs i i torrt och varmt väder och ger dahlians blad och knoppar en vitt pudrigt beläggning.


Plocka massor av buketter och putsa plantorna från överblommade blommor under säsongen. Det förlänger blomningen. Höga sorter behöver stöd under sommaren.

Dahlian är en frisk och lättskött växt som tyvärr älskas av sniglar och snäckor. Tipset är att förkultivera dahliorna innan utplantering samt att odling i kruka är att föredra.


Övervintra dahlialökar

Knölarna tål en frostnatt, även om bladen vissnat ner. Men sedan bör de tas upp. Gräv upp knölarna med en grep så att de skadas minimalt. Skaka av det mesta av jorden. Klipp av allt förutom 10 cm av stjälkarna. Skär bort gamla fjolårsknölar eftersom de kan ha röta som sprider sig till resten av knölarna. Skär också bort alla tunna sugrötter, de bidrar till uttorkning eller att knölen ruttnar.


Lägg dem i en låda med spån eller torv. Spånet/torven förhindrar uttorkning men tar även bort överflödig fukt. Har du många olika dahliaknölar är det bra att märka upp dem med namn. Ställ knölarna frostfritt och mörkt.


Lycka till!