Sättpotatis

Nu är sättorna här!Potatisen är en lättodlad liten knöl och det är både roligt och spännande att odla sin egna potatis. Det krävs inte ett stort trädgårdsland utan fungerar  lika bra med en plasthink eller pallkrage.

Beroende på vilken sort du väljer kommer du att få helt olika smakupplevelser. Det finns potatis för olika tillfällen. Kanske hittar du en ny favorit i år.


Älskade knöl - sättpotatis


BÄSTA TIPSEN FÖR EN LYCKAD POTATISODLING


  1. Genom att förgro potatisen förkortas tillväxttiden i jorden. Lägg potatisen ljust och svalt så får potatisen mörka och fina groddar. Det tar ca 4-5 veckor.

  2. När jorden håller minst +8 grader är det äntligen dags att plantera ut potatisen. Undvik att odla potais på samma odlingsställe/i samma jord år efter år. Helst ska det gå 4-5 år mellan odlingstillfällena.

    - Radavstånd 50-70 cm, längre avstånd minskar risken för bladmögel
    - Plantavstånd 17-30 cm, sena sorter kräver mer utrymme för att kunna utvecklas maximalt/för att ge stor skörd
    - Planteringsdjup 8-10 cm, kupa på mer jord efter hand för att undvika gröna potatisar

  3. Vatten behövs, speciellt vid knölsättningen. Var sparsam med näring då för mycket kväve ger mycket blast och blommor men lite potatis. Även kvalitet och smak påverkas negativt!

  4. Förutsatt att man förgrott så kan man börja skörda tidig potatis efter ca 8 veckor, sommarpotatis efter 10-12 veckor och höstpotatis minst 14 veckor.
TIPS!

Det går utmärkt att odla i hink, pallkragar eller i en säck med jord. Välj en mager jord och glöm inte att göra dräneringshål. Låt inte potatisen bli för varm då tillväxten hämmas. En potatis behöver ca 5 liter jord.

ÅRETS POTATIS 2024

Laura


Utsökt smak, vacker och lättodlad. Laura är en potatis med smak och konsistens som påminner om potatisen som odlades hos mormor och morfar. Smaken och texturen gör alla hemmakockar förtjusta – koka, mosa, fritera, baka. Allt blir lite extra gott med Laura.